Skip to main content

Wat is Wrijfechtheid?

Crockmeter / Wrijfechtheidsmeter bepaalt de mate van kleuroverdracht van het ene materiaal naar het andere. Met deze test wordt een bekende belasting aangebracht tussen het te onderzoeken materiaal met een wit of zwart referentiemateriaal (afhankelijk van de kleur van het te onderzoeken materiaal). Tijdens de werking van de machine wordt een wrijvende actie uitgevoerd tussen het materiaal en het referentiemateriaal. Deze test is een mechanisatie van de traditionele methode die wordt gebruikt om de kleurvastheid te controleren, waarbij het materiaal wordt gewreven met een vinger bedekt met een witte doek.

Na voltooiing van de test wordt het referentiemateriaal geïnspecteerd op tekenen van kleuroverdracht van het geteste materiaal. De mate van kleuroverdracht op het doek wordt beoordeeld met behulp van vergelijkende 'Grijsschalen'. De Gray Scale-classificatie is ontwikkeld om een ​​herhaalbare numerieke waarde toe te kennen aan de subjectieve beoordeling van de kleuring van stoffen door geverfde materialen. Het kan ook worden gebruikt om de werkelijke kleurverandering van dezelfde geverfde materialen te beoordelen wanneer ze aan verschillende behandelingen worden onderworpen, bijvoorbeeld de wrijfvastheid.

De grijsschaal omvat de numerieke waarden van één tot vijf, inclusief halve stappen. Gradatie 5 geeft aan dat er geen verandering heeft plaatsgevonden, en Gradatie 1 toont de grootste verandering.

Voor textiel en leer zijn er verschillende apparaten met hun eigen normen. Het verschil zit vaak in het aantal wrijvingen en of de belasting

 

 

Op bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden aan ontleend.