Skip to main content

Wat is luchtdoorlaatbaarheid?

Textielstoffen die voor kleding worden gebruikt dienen functionele eigenschappen te hebben om het  comfort van de drager te verbeteren, wat betekent dat lucht- en waterdampdoorlaatbaarheid van cruciaal belang is waarbij u kunt denken aan bijvoorbeeld sportkleding en kleding voor outdoor gebruik.

Luchtdoorlatendheid is een test die meet hoe gemakkelijk lucht door stof gaat en helpt om het ademend vermogen van de stof aan te geven, met name voor windbestendige, weerbestendige en waterdichte stoffen. Het is een belangrijke factor bij het meten van zowel de porositeit als de dichtheid van stof en het beoordelen van de prestaties van materialen.

Luchtdoorlaatbaarheid wordt door de verschillend normen gedefinieerd als de snelheid van de luchtstroom die loodrecht door een bepaald gebied gaat onder een voorgeschreven luchtdrukverschil (100Pa, andere luchtdruk ook mogelijk) tussen de twee oppervlakken van een materiaal en wordt beoordeeld aan de hand van het luchtvolume in kubieke centimeters (cm3) dat wordt gepasseerd. door 100 cm2 (andere oppervlakte ook mogelijk) van de stof in één seconde bij een drukverschil van 10 cm opvoerhoogte.

De belangrijkste invloeden op de luchtdoorlaatbaarheid zijn de dichtheid van het materiaal (vorm/waarde van de stof/poriën van het garen) en de structuur ervan, b.v. het weefselweefsel, de grondstof van de garens, de set garens maar ook chemicaliën en coatings.

Het ademend vermogen van een kledingstuk wordt beïnvloed door de luchtdoorlatendheid van het materiaal, maar ze zijn niet hetzelfde. De manier waarop een materiaal de lichaamswarmte van de drager afvoert, is het ademend vermogen. Indien u hierover meer informatie wenst verwijzen wij u graag door naar een van onze andere artikels

De volgende testmethoden worden gebruikt om de luchtdoorlatendheid te meten:

  • EN ISO 9237
  • BS EN ISO 9073-15
  • ASTM D737
  • NWSP 70.1
  • GB/T 5453
  • JIS L 1096:2010 – test 8.26 Methode C
  • BS3424-16

 

 

Op bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden aan ontleend.