Skip to main content

WASLABEL

Hieronder vindt u een compleet overzicht van de wasetiketteringssymbolen en onderhoudsinstructies onder de ISO 3758 norm, voor een gestandaardiseerd en geharmoniseerd wereldwijd zorgetiketteringssysteem.


Washing / Wassen
Dit symbool geeft aan of huishoudelijk wassen mogelijk is en geldt zowel voor handwas als machinewas. De cijfers in de wastobbe geven de maximale wastemperaturen in graden Celsius aan die niet overschreden mogen worden. Eén balk onder de wastobbe kenmerkt een mildere cyclus met verminderde mechanische actie (bijv. mild wasproces). De balk identificeert wasprogramma's die bijzonder geschikt zijn voor "onderhoudsvriendelijke" en mechanisch gevoelige artikelen. De dubbele balk beschrijft een zeer milde wascyclus (bijv. wollen kleding).

Bleaching / Bleken
De driehoek geeft aan of het artikel wel of niet gebleekt mag worden.

Drying / Drogen
Droogtrommel:
Het vierkant is het symbool van het droogproces. De cirkel in het vierkant verwijst naar drogen in de droogtrommel. De stippen in de droogtrommel geven de ernst van de temperatuur van het droogproces aan. Bij het ontbreken van een droogtrommelsymbool geven de symbolen voor wassen en strijken aanwijzingen over het drogen. Hoe intensiever de toegestane behandelmethode, hoe eenvoudiger het drogen zal zijn; hoe lager het was- en strijkproces, des te voorzichtiger is het bij het drogen. De programmatekst laat op dit moment niet toe om voor alle apparaten duidelijk te bepalen welk textiel geschikt is voor de droogtrommel (huishoudelijk apparaat).
Natuurlijk drogen:
Het symbool met horizontale of verticale lijn(en) in het vierkant geeft het natuurlijke droogproces, lijndrogen, druppellijndrogen, vlakdrogen, druppelvlakdrogen aan. De schuine lijn symboliseert het respectieve natuurlijke droogproces dat in de schaduw moet worden uitgevoerd.

Ironing / Strijken
De stippen geven de temperatuurbereiken voor strijken aan (regelaar, stoom, reisstrijkijzers en strijkmachines). De maximale temperatuur moet uitsluitend worden gekozen op basis van het wasetiket en niet op basis van het vezelgehalte van een textielartikel. Als er geen waslabel wordt verstrekt, laat u zich liever leiden door het aantal stippen dan door het vezelgehalte. Voorzichtigheid is ook geboden wanneer de stoffen reliëfeffecten of applicaties hebben (let op het waslabel). Sommige artikelen mogen echter niet gestreken worden.

Professional Care / Professionele zorg
Het symbool geeft informatie over de mogelijkheid van professionele droge of natte reiniging. De cirkel symboliseert het door professionals uitgevoerde droog- en natreinigingsproces voor textielartikelen. Het geeft informatie over verschillende reinigingsprocessen.

Aan de bovenstaande symbolen en verklarigen kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bron: Ginetex

Heeft u nog vragen, neem in dat geval geheel vrijblijvend contact met ons op.