Skip to main content

Hoe onstaat pilling?

Textiel wordt gemaakt met garen, een gesponnen draad die wordt gebruikt in zowel gebreide als geweven stoffen.

Bij elke wasbeurt, slijtage en het tikken van de tijd breken de kleine vezels waaruit het garen. Dankzij wrijving vormen deze "gebroken" creren de vezels een bal (pillen) op het oppervlak van de stof. Ze verspreiden zich vervolgens in gebieden met veel wrijving, zoals de mouwen, oksels, buste en binnenkant van de dijen.

Vrijwel alle stoffen pluizen tot op zekere hoogte. De mate waarin het merkbaar is, varieert en hangt af van 1) Materiaal, 2) De structuur van de stof en 3) wassen en verzorgen.

 

1) Materiaal

In algemene termen hebben we het over natuurlijke vezels (katoen, linnen, wol, zijde etc., synthetische vezels (acryl, polyester, lycra en andere) en mengsels (bijv. katoen-polyester mix of een wol-acryl mix ).

Sommige vezels zijn gevoeliger voor pillen dan andere. Als algemene regel geldt dat natuurlijke vezels minder pillen dan synthetische, omdat de afzonderlijke strengen waaruit het garen bestaat zowel korter als minder robuust zijn. Dientengevolge zullen gebroken vezels eerder afbreken voordat ze gaan pillen en worden de pluisballen die zich ophopen gemakkelijker verwijderd.

Synthetische stoffen daarentegen zorgen voor een stevige fuzz. De lange, robuuste strengen in deze garens hebben de neiging om te trekken en uit te rekken tot pillen in plaats van af te breken.

 

2) Stofstructuur

Gebreide stoffen worden gemaakt door garen te lussen; geweven stoffen worden gemaakt door garen in rechte hoeken te verweven. Breisels (ja, zelfs de echt dure) zijn losser van constructie, waardoor ze gevoeliger zijn voor wrijving en dus meer vatbaar voor pilling.

 

3) Wassen en verzorgen

Wassen en drogen in de machine zijn twee belangrijke bronnen van wrijving, dus het is belangrijk om de waslabels zorgvuldig te lezen en uw kleding dienovereenkomstig te wassen.

 

Op bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden aan ontleend.