Alginaatvezel

Onderwerp: alginaatvezel

Cool wool

Cool wool is een stofnaam voor stoffen gemaakt van wol geschikt voor toepassing in zomerkostuums. Cool wool is een product dat op een speciale manier geweven wordt. De wollen garens worden samen met een oplosbare alginaatvezel gesponnen en vervolgens verwerkt tot een weefsel. De oorspronkelijke hoeveelheid wol is te dun en zwak om verweven te worden en word daarom verstevigd met de alginaatvezel. Vervolgens word het weefsel gewassen en lost de alginaatvezel op waardoor er een zeer dun wollen weefsel overblijft. Het voordeel van deze wollen weefsels is dat ze warm in de winter zijn, koel in de zomer en een mooie glans hebben. Het proces is relatief duur en word daarom voornamelijk in het hogere kledingsegment toegepast.

 

De alginaatvezel

Alginezuur is onoplosbaar in koud water en daarom wordt deze stof niet zo vaak toegepast. Alginaten worden uit de celwanden van bruine algen gewonnen. Bruine algen uit de Phaeophyceae familie in het bijzonder worden behandeld met een natrium carbonaat oplossing of een andere alkalische oplossing. Het alginezuur lost op en wordt vervolgens neergeslagen met zoutzuur. Van het geproduceerde ruwe alginezuur wordt het niet oplosbare deel van het alginezuur gescheiden door het verwijderen van de cellulose van het ruwe product. Het wordt gebleekt, gezuiverd en gedroogd. Het onoplosbare alginezuur wordt omgezet voor de meest praktische doelen in een wateroplosbare alginaat.

 

Toepassing van alginaten

De toepassing van alginaten is afhankelijk van afkomst en samenstelling van het alginaat. Alginaten worden gebruikt in de levensmiddelen, farmaceutisch en cosmetische industrie voor hun emulgerende, stabiliserende en oplossende eigenschappen. Alginaten kunnen een gel vormen in de aanwezigheid van

Calcium-ionen. Afhankelijk van de toepassing moet rekening worden gehouden met het type alginaat, de verhouding alginaat tot calcium-ion, de bron van de calcium-ionen en de gekozen productie methode.

 

Afkomstig uit wier

Commercieel verkrijgbare alginaten worden uit verschillende soorten wier verkregen. Hierdoor zijn er ook verschillen in samenstelling. Elk alginaat verschilt in gel-eigenschappen en reactiviteit met calcium. De volgende wieren worden gebruikt :

  •  acrocystis pyrifera wordt mechanisch geoogst voor de kust van Californië.
  • Laminaria hyperborea groeit rond de kusten van Schotland, Ierland en Frankrijk. Deze wordt met name verzameld op de stranden na een storm.
  • Ascophyllum nodosum groeit tussen laag en hoog tij in het noordelijk gedeelte van Europa en Canada. Het wordt bij laagtij met de hand losgesneden en bij hoogtij in netten verzameld.

Wij danken u voor het downloaden/afdrukken van deze publicatie. Op deze publicatie geldt een Copyright © Textile Lab 2007/2027. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend! Meer informatie kunt u vinden op: www.textilelab.nl